jaka szynka do pizzy jest najlepsza

22.05.2024 / Kuchnia

Jaka szynka do pizzy? Lista

Jaka szynka do pizzy, od której się nie oderwiesz? Pizza z szynką to klasyka, która nigdy się nie nudzi, idealna na każdą okazję. Ale uwaga – nie każda wędlina jest godna pizzy! Przygotuj się na wędrówkę po szlakach tradycyjnych włoskich receptur, gdzie skosztujesz delikatnej szynki cotto i wyrazistej prosciutto. Odkryjesz także wędliniarskie arcydzieła spoza Italii – bo przecież pizza to od lat łączy smakoszy z całego świata. Nauczysz się dobierać szynkę do innych składników, tworząc harmonijne kompozycje, które zachwycą nawet najbardziej wymagających. Na końcu zamieściliśmy wskazówki co do obchodzenia się z szynką na pizzy. Przeczytaj!

Jaka szynka do pizzy we włoskim stylu?

Szynki włoskie – czy istnieją wędliny, które lepiej pasują do tego włoskiego dania? Sięgnij po oryginalną szynkę sprowadzaną ze słonecznej Italii i zatop się we włoskim doświadczeniu smaków. Najlepsi pizzaioli wybierają na swoje placki poniższe propozycje.

1- Szynka parmeńska, czyli prosciutto crudo z Parmy

Szynka parmeńska, znana również jako prosciutto crudo, to bez wątpienia jedna z najbardziej cenionych wędlin na świecie. Jej nazwa bierze się od pochodzenia – region Parma słynie z najlepszej szynki prosciutto crudo. Wspominają o niej już starożytne źródła – podobno mieszkańcy częstowali nią samego Hannibala!

jaka szynka na pizzę - parmeńska z bliska
Tak prezentuje się prawdziwa szynka parmeńska. Źródło: strona sklepu Kuchnia Włoska.

Szynka parmeńska powstaje z udźca wieprzowego. Jest surowa, jedynie podsuszana i solona. Ma wyraźnie słony smak z naturalnej soli morskiej, używanej do peklowania szynki, oraz z powietrza, w którym dojrzewa. Znajdzie się też nuta słodkawa, orzechowa i maślana. Najlepiej smakuje w klasycznych kompozycjach pizzowych, w towarzystwie mozzarelli, pomidorków i rukoli.

Osoby preferujące łagodne smaki mogą nie docenić intensywnego aromatu szynki parmeńskiej.

2 – Szynka cotto

Szynka cotto to wolno gotowana wędlina wieprzowa, która idealnie nadaje się do pizzy. Dzięki łagodnemu smakowi i delikatnej konsystencji świetnie komponuje się z różnymi składnikami na urozmaiconych plackach. Jej smak nie dominuje, gra w tle, toteż wędlina nadaje się do zdecydowanej większości pizz naładowanych urozmaiceniami – pozwoli przełamać ich intensywność lekkim akcentem. Cotto posmakuje nawet dzieciom.

3 – Salami

Salami to pikantna wędlina wieprzowa (oryginalnie z ośliny, dzisiaj rzadko spotykana nawet we Włoszech), która jest jednym z najpopularniejszych składników pizzy na świecie. Papryce i przyprawom zawdzięcza charakterystyczną ostrość. Jest używana zwłaszcza w pizzach mocno mięsnych z pikantnymi dodatkami. Z pewnością nie jest to szynka na dietetyczną pizzę, bo należy do wędlin tłustych. Dodawaj po wyjęciu pizzy z pieca.

oryginalne salami z włoch na pizzę
Prawdziwe rzemieślnicze salami. Źródło: strona sklepu Kuchnia Włoska.

4 – Mortadela

Prawdziwa mortadela nie ma nic wspólnego z tanią wędliną, którą można znaleźć w polskich lodówkach.

To najprawdopodobniej pierwsza kiełbasa powstała we Włoszech. Przekazy o niej znajdujemy jeszcze w XIV wieku. Powstaje z bardzo drobno zmielonej wieprzowiny i cielęciny, zawiera dodatki w postaci ziaren gorczycy, pistacji i innych wyrazistych akcentów. Jej intensywności nie sposób pomylić z niczym innym. Na pizzy warto ją zestawiać właśnie z pistacjami i prostymi dodatkami.

5 – Bresaola

Bresaola to suszona, długo dojrzewająca wołowina, która słynie z wyjątkowego smaku i aromatu. W trakcie dojrzewania zajmującego 8-12 tygodni jest nacierana przyprawami, m.in. kolendrą. Choć nie jest to typowy składnik pizzy, może nadać jej niepowtarzalny charakter, jeśli użyjesz jej z rozwagą.

Delikatna słoność i pikantność bresaoli w połączeniu z łagodnymi składnikami tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyci osoby lubiące wypróbowywać nowe kulinarne doznania. Zestawiaj ją z zielonymi warzywami – zwłaszcza rukolą – i klasycznymi serami dojrzewającymi jak parmezan. Nie piecz jej, a dodawaj na placek dopiero przed podaniem.

6 – Pepperoni – szynka na pograniczu

Wieprzowo-wołowa wędlina z dodatkiem podrobów. Słodkawa, dymna, lekko goryczkowa, dojrzewająca. Sama w sobie nie jest ostra, gdyż papryczki w mięsie należą do łagodnych. Można ją podawać na ciepło. To jedyna odmiana salami nadająca się do mocnego podgrzewania.

Sos pomidorowy, mozzarella, cebula i pepperoni to idealne połączenie, które nigdy nie zawodzi. Zestawiaj ją również z ostrymi papryczkami.

Dlaczego to szynka na pograniczu? Stworzyli ją Włosi, ale imigranci. Pepperoni powstała w XX wieku na terenie USA. Dzisiaj jej centrum jest właśnie Ameryka.

pizza z pepperoni i chilli
Pepperoni to szynka inspirowana włoskim salami, stworzona przez włoskich imigrantów w Stanach. Charakteryzuje ją mocno czerwony kolor.

Szynki spoza Włoch

Jaka szynka do pizzy w stylu europejskim i amerykańskim? Na placek spokojnie możesz położyć którąś z tych smakowitych propozycji. We własnej kuchni region świata Cię nie ogranicza – bez obaw zaserwuj swoim kubkom smakowym coś mniej ortodoksyjnego.

1 – Szynka szwarcwaldzka

Szynka szwarcwaldzka to wędzona na zimno szynka wieprzowa z charakterystycznymi paskami tłuszczu i aromatem dymu. Po uwędzeniu dojrzewa około miesiąca. Pochodzi z Niemiec, z terenów Szwarcwaldu.

Szynka szwarcwaldzka idealnie sprawdza się na pizzy z mozzarellą, cebulą czerwoną, ogórkami korniszonami i musztardą. Dobrze komponuje się również z innymi pikantnymi składnikami, takimi jak papryczki jalapeno, chili czy salami. Włoski pizzaiolo nie położyłby jej na placku, ale eksperymentatorzy będą zachwyceni.

2 – Serrano

Hiszpańska szynka z całych udźców wieprzowych. Dojrzewa minimum 9 miesięcy, a niektóre odmiany ponad 2 lata. Ma leśny aromat – daj mu wybrzmieć na tle najprostszych kompozycji z mozzarellą, rukolą, szpinakiem i oliwą. Jeśli lubisz eksperymenty, po zasmakowaniu serrano w prostych kompozycjach, możesz poeksperymentować i stworzyć np. pizzę hiszpańską z dodatkiem krewetek. Szynka zaskakująco dobrze komponuje się także z melonem.

3 – Boczek

Boczek znajdziesz w mocno mięsnych pizzach w stylu amerykańskim. Lubi dodatek sera żółtego, zestawienia z kiełbasą, sosem barbecue i czerwoną cebulą. Kolejna zupełnie niewłoska propozycja… ale jakże smaczna, gdy masz ochotę na coś bardzo sycącego. Nie dla liczących kalorie!

jaka szynka do pizzy barbecue - boczek na placku
Jaka szynka na pizzę amerykańską na wskroś? Tłusta, potężna pizza barbecue nie obędzie się bez boczku.

4 – Drobiowa

Drobiowa szynka dostępna w każdym markecie. Tania, delikatna, uniwersalna i niskokaloryczna. Spisuje się na każdej pizzy, jaką sobie wymarzysz – radzimy jednak nie przesadzać z ilością dodatków, by zupełnie pod nimi nie zginęła. Drobiowa szynka lubi pieczarki, żółte sery, cebulę, łagodną paprykę i pomidory.

Jak obchodzić się z szynką na pizzy?

Pokrój szynkę na cienkie plasterki. Cienkie plasterki szynki równomiernie rozłożą się na pizzy i zapewnią lepszy smak. Nie będą miejscowo przytłaczać dodatków.

Dodaj szynkę na końcu pieczenia. Nie dodawaj szynki do pizzy przed pierwszym włożeniem do pieca, ponieważ może ona wyschnąć i oddać cały tłuszcz do ciasta.

Używaj szynki oszczędnie. Zwłaszcza te bardziej wyraziste wędliny (parmeńska, salami, bresaola, serrano) potrafią zdominować placek, gdy zostaną dodane w dużej ilości.

Kiedy chcesz zaznać oryginalnego smaku wykwintnej wędliny, zainwestuj w wyrób z certyfikatem. Nie zadowalaj się podróbkami!

Podsumowanie

To, jaka szynka do pizzy ostatecznie wyląduje na Twoim placku, zależy od ogólnej kompozycji. Staraj się używać szynek oszczędnie, by były tylko dodatkiem do całości, a nie głównym graczem.

Jeśli lubisz delikatne smaki, trzymaj się szynki cotto i polskiej drobiowej. Z kolei miłośnicy głębokich mięsnych doznań polubią włoskie szynki – parmeńską, bresaolę, salami, mortadelę. Do włoskich wędlin można zaliczyć także pepperoni, czyli odmianę salami stworzoną w USA. Spoza Italii, warto spróbować hiszpańskiej serrano, niemieckiej szwarcwaldzkiej i boczku idealnego do amerykańskich wariantów.

Mogą Cię zainteresować