co można zrobić z białek jaj pomysły

30.03.2024 / Kuchnia

Co można zrobić z białek jaj? 25 pomysłów

Co można zrobić z białek, które zostały Ci po gotowaniu? Poznaj aż 25 inspiracji. Dokładne przepisy znajdziesz w Sieci, książkach kucharskich, a nawet w swojej głowie. Z tymi pomysłami nie zmarnujesz już ani jednego białka. Zawsze znajdzie się na nie miejsce w Twoim posiłku. Czytaj i testuj!

Co można zrobić z białek na każdy posiłek?

Zostało Ci trochę białek jajecznych po ostatnim gotowaniu? Tutaj je wykorzystasz i to już przy okazji następnego posiłku. W tym artykule wskażemy Ci inspiracje na wykorzystanie białek w:

  • daniach śniadanowo-kolacyjnych
  • obiadowych potrawach
  • daniach do zabrania do pracy
  • ciastach i deserach
  • fit-zamiennikach klasycznych dań w sam raz na dietę.

Jeśli inspiracje Ci się spodobają, warto zakupić pasteryzowane białka jajek w butelce, żeby realizować wszystkie pomysły bez rozbijania skorupek.

Uwaga: dla bezpieczeństwa, dania bez obróbki termicznej należy robić z użyciem pasteryzowanych białek. Kupisz je w sklepach z fit-żywnością, w litrowych butelkach.

5 pomysłów na dania śniadaniowo-kolacyjne

Śniadania i kolacje łączy to, że powinny być lekkostrawne. Taki posiłek nie może zalegać w żołądku – rano musi postawić na nogi, a wieczorem nie przeszkadzać w zasypianiu. Równocześnie musi sycić na długo. Co zrobić z białek jajka, by spełnić te kryteria?

  1. Omlet jajeczny z dodatkowymi białkami: Klasyk, który można modyfikować na wiele sposobów. Dodaj ulubione warzywa, zioła, ser lub szynkę, aby stworzyć pyszne i sycące śniadanie.
  2. Frittata z białek: Włoska zapiekanka z jajek, warzyw i sera. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki.
  3. Pieczona owsianka z patelni: Wbij białka do klasycznej owsianki. Przerzuć ją na rozgrzaną patelnię i upiecz jak omlet.
  4. Tosty obtoczone w białku: Obtocz kawałki pieczywa w białku i upiecz na patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  5. Puszyste placuszki na słodko: Ubite białka pozwalają na stworzenie chmurkowych wysokobiałkowych placków w słodkim wydaniu.
co zrobić z białek jajka - pięknie podane tosty francuskie
Tosty francuskie nigdy sie nie nudzą. Nie musisz do nich używac całych jajek, wystarczą same białka. Podawaj na świeżo, z dowolnymi dodatkami.

5 pomysłów na obiady z białkami jaj

Obiad to duże pole do popisu dla jajecznych białek. Tak naprawdę można dodać je wszędzie, gdzie przydałaby się dodatkowa ilość protein. Oto nasze propozycje!

  1. Dodatek do makaronów: Weź dowolny makaron z dodatkami lub bez. Wrzuć białka, zapiecz całość na patelni.
  2. Kotlety z mięsa mielonego: Wymieszaj białka z mielonym mięsem, bułką tartą, cebulką. Dopraw. Upiecz z obu stron.
  3. Sos beszamelowy: Beszamel nadaje się szczególnie do lazanii. Można go przyrządzić w różnej wersji, także na białkach jajecznych.
  4. Panierka do kotletów: Tradycyjnie obtaczamy kotlety w żółtku, a można to zrobić też w białku.
  5. Pizza na wysokobiałkowym spodzie: Domowe ciasto do pizzy w wersji z dodatkowymi białkami jaj spisuje się bezbłędnie jako podstawa obiadu we włoskim stylu.
przykład tego co można zrobić z białek jajka - makaron z beszamelem
Przykładowe danie – sos beszamelowy z białek jaj, podany na makaronie, dopełniony smażoną cebulką. Proste i smakowite.

5 pomysłów na dania na wynos

Danie, które zabierasz do pracy lub pakujesz dziecku do szkoły, musi dobrze sobie radzić przez kilka godzin styczności ze składnikami, często bez dostępu do lodówki. Wykorzystaj białka w wypiekach, które nie boją się takich warunków, a przy okazji dobrze smakują bez podgrzewania.

  1. Wytrawne muffiny: Jajka i kilka dodatkowych białek, do tego możesz dodać wybrane warzywa. Poręczne muffinki zmieszczą się w lunchboxie. Dobrze smakują też na zimno.
  2. Omlety z dodatkami: Upieczone białka nadają omletom mocną strukturę, więc możesz je wypełnić czym tylko zechcesz, na wytrawnie i na słodko. Zawiń i zajadaj na przerwie w pracy.
  3. Domowa białkowa tortilla: Z białek można przyrządzić placki naśladujące klasyczne tortille. Do środka włóż mięso, ser żółty, warzywa.
  4. Kanapki na wysokobiałkowym chlebie: Białka można wykorzystać we własnym chlebie. Będzie bardzo puszysty, doskonały do lekkich kanapek. Potrzebujesz do niego tylko mąki, masła oraz proszku do pieczenia.
  5. Gofry: Z białek i całych jaj możesz wysmażyć komplet gofrów na słodko lub wytrawnie. Dobrze smakują nawet po kilku godzinach w lunchboxie.
rozrywanie muffinki z białek jaj - delikatne ciasto w środku
Wypieki oparte na białkach jajecznych są wyjątkowo delikatne – jak chmurka!

5 pomysłów na ciasta i desery z białkami

Cukiernicy uwielbiają jajeczne białka. I słusznie, bo to wielofunkcyjny składnik, a wiele deserów wręcz nie mogłoby bez niego powstać. To tylko kilka najpopularniejszych propozycji, więc nie zamykaj się na zgłębienie tematu białkojajecznych słodkości.

  1. Beza: Pierwsze co przychodzi do głowy, gdy zastanawiamy się, co zrobić z białka jaj. Chrupiąca, delikatna i… dość trudna. Ale warto!
  2. Francuskie makaroniki: Spektakularne ciasteczka, z których każde jest małym dziełem sztuki. Do wypełnienia różnorodnymi kremami i pokolorowania barwnikami spożywczymi.
  3. Ciasto zebra: Dwukolorowe ciasto, które jest prostsze niż sugerowałaby to jego artystyczna prezentacja ;).
  4. Ciastka kokosanki: Proste ciasteczka dla zakochanych w kokosowych wiórkach.
  5. Lukier królewski: Zwieńczenie ciast i ciasteczek, stosowane od dawien dawna przez mistrzów cukiernictwa.
domowe ciasto zebra - przykład tego co zrobić z białka jaj na słodko
Ciasto-zebra wykonane na kilku białkach jajecznych. Bardzo proste, a zawsze robi furorę wśród gości.

5 pomysłów na fit-wariacje z jajecznymi białkami

Jedno białko jaja ma tylko około 17 kilokalorii. Doskonały produkt na dietę! A w czym je wykorzystać? Oto 5 pomysłów.

  1. Jajecznica z kilku białek: Lekka alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Jest bardzo niskokaloryczna, więc możesz dodać do niej co tylko dusza zapragnie.
  2. Majonez z białek: O wiele mniej kaloryczny niż zwykły majonez, a przy tym mocno sycący. Opiera się na pianie z pasteryzowanych białek.
  3. Beza z erytrolem lub ksylitolem: Mając do dyspozycji dużo białek możesz przerobić je na bezę słodzoną niskokalorycznymi zamiennikami cukru. W zależności od użytego słodzidła konsystencja bezy jest inna.
  4. Bita śmietana: Ubita piana, posłodzona słodzikiem bez kalorii, smakuje fantastycznie jako dodatek do każdego deseru i świeżych owoców. Oczywiście nie jest aż taką rozkoszą dla podniebienia, jak pełnotłusta śmietana, ale i tak zaspokaja ochotę na słodkości.
  5. Wysokobiałkowe deserowe pianki: Ubite białka usztywnij żelatyną. Dodaj do nich np. wiórki kokosowe, płatki migdałów, dropsy czekoladowe, a całość podawaj z jogurtem. Sycący deserek gotowy.
co zrobić z białek jajka - beza pavlova w wersji fit z owocami
Na diecie można jeść bezę! Wystarczy, że jako słodzidła wykorzystasz zamienniki o niskiej kaloryczności. Takie bezy mają nieco inną konsystencję, ale smakiem nie odbiegają od pełnosłodkich deserów.

Podsumowanie

Jak widzisz, opcji na to, co zrobić z białek, jest sporo. Wytrawne i słodkie, obiadowe i deserowe, tradycyjne i fit – dla każdego znajdzie się pyszna opcja. Sprawdź nasze pomysły we własnej kuchni, a odkryjesz stare smaki na nowo!

Mogą Cię zainteresować